miercuri, 16 mai 2012

Cozonac cu nuci,migdale si stafide






Ingrediente aluat:

3 galbenusuri;
un plic si jumatate de drojdie uscata(cam 10 g.);
100 g. zahar;
200 ml.lapte;
60 g.unt;
500 g faina;
o lingurita sare;
coaja rasa de la o lamaie;
2 plicuri zahar vanilat.

Ingrediente umplutura:

100 g.nuca;
100 g. migdale;
100 g.stafide;
3 albusuri;
2 linguri cacao;
zahar,dupa gust;
esenta de rom.

un galbenus si trei linguri de lapte,pentru uns.


       Aluatul l-am facut in masina de paine. In cuva masinii se pun ingredientele in urmatoarea ordine: laptele caldut impreuna cu untul topit si racit,galbenusurile,zaharul,coaja rasa de lamaie,zaharul vanilat,faina si la sfarsit,drojdia. Se foloseste programul de framantat si se asteapata. Dupa terminarea programului,se mai lasa aluatul inauntru o jumatate de ora.

        Intre timp se pregateste umplutura. Se macina nucile si migdalele( eu nu le-am facut foarte marunte). Se bat putin albusurile pana devin spuma,se adauga nucile si migdalele,stafidele,zaharul, in functie de cat se doreste de dulce(eu am pus trei linguri de fructoza in loc de zahar),cele doua linguri de cacao si o esenta de rom.Se amesteca bine si se lasa deoparte.

       Se rastoarna aluatul pe masa infainata si se imparte in doua parti. Eu am facut un cozonac impletit si unul rasucit. Pentru cel impletit,se ia o jumatate din aluat,se imparte in doua si se intind doua foi,lungi cat tavile de cozonac. Se ung cu jumatate din umplutura si se ruleaza. Cele doua rulouri se unesc la un capat si se impletesc.


     Cozonacelul obtinut se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt.


     Se ia cealalta jumatate de aluat si se intinde o foaie mai mare,se unge cu compozitia ramasa si se ruleaza. Ruloul format se taie pe mijloc,la 5 centimetri de la capat,se desparte si se impleteste.


     Cozonaci se lasa sa creasca aproximativ o jumatate de ora,dupa care se ung cu amestecul facut dintr-un galbenus si 3 linguri de lapte si se dau la cuptor.Se lasa cam 45 minute la foc mediu,pana se rumenesc. Dupa ce s-au copt se scot pe un blat de lemn sau un servet de panza. Se taie,de preferat, dupa ce s-au racit.



     Sunt pufosi si deliciosi :).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...